Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > 13.11. 2022 | Čtenářské dílny - přinášíme si knihu do školy

13.11. 2022 | Čtenářské dílny - přinášíme si knihu do školy



V říjnu jsme v sedmých třídách zahájili čtenářské dílny neboli dílny čtení. Přinesli jsme si do hodiny češtiny svou vlastní knihu nebo tu, kterou jsme si půjčili v knihovně nebo od kamaráda. Naším úkolem bylo poutavě knihu představit a doporučit ji k přečtení spolužákům.
Nejdříve nás paní učitelka poučila, jak dílny probíhají. Prvních 20 minut se začíná samotným čtením v tichosti na libovolném místě, které si vybereme. Dalších 20 minut se pracuje s vybranými knihami na určité téma.

Mohli jsme začít naši první čtenářskou dílnu. Někteří žáci se snažili ostatní zaujmout nevšední čtenářskou polohou a místem, největšímu zájmu se těšily kouty a úkryty, ale po srandičkách jsme se opravdu do své knihy postupně všichni začetli.
Náplní naší první hodiny bylo kromě čtení také představení knihy - jejího autora a název, odkud autor pochází, její první vydání, doba a námět příběhu apod. Dozvěděli jsme se, co je tiráž a anotace na zadní straně knihy, a že nám pomáhají při výběru knihy.
Také jsme vyprávěli, o čem jsme četli, jestli nás ukázka zaujala a zda budeme v četbě své knihy pokračovat. Nejzajímavěji povídali ti žáci, kteří si přinesli svou oblíbenou knihu, znali její obsah a mohli zodpovědět naše dotazy. Nakonec jsme si knihy vystavili a prohlédli jsme si jejich obálky. Určitě si některé knihy rádi půjčíme, protože nás zaujaly. Čtenářské dílny se nám líbí, jsou zajímavější než čtení textů v čítance.